MENU
 

Mahligai unik ini telah dibina oleh Encik Mustafa yang diperbuat daripada anyaman pokok bertam. Ia telah menjadi lokasi pelancongan di Kampung Telok Mas dan juga sekitar daerah Selama. Beliau telah mendapat idea untuk mendirikan rumah berkonsepkan kayu bertam selepas beliau mengunjungi sebuah muzium di Kuala Lumpur yang mempamerkan rumah berkonsepkan kayu bertam. 

Rumah uang dimiliki Encik Mustafa ini telah mengambil masa selama 5 tahun untuk disiapkan sepenuhnya. Beliau telah membina rumah yang berkonsepkan Melayu tradisional. Sebanyak 80% daripada pembinaan rumah bertam ini adalah hasil rimba. Beliau juga telah menjadi rujukan kepada sesetengah pihak yang ingin mendapatkan maklumat berkaitan dengan hasil seninya.

Mahligai ini didiami oleh Encik Mustafa dan ahli keluarganya. Beliau merupakan seorang penternak haiwan di mana beliau mempunyai beberapa kolam penternakan udang air gunung. 

Mahligai ini juga menjadi pilihan lokasi penggambaran para pengarah filem. Antara filem yang pernah dilakonkan di mahligai ini ialah telefilem Cah, Alam Ria Kanak-Kanak, Anjung Bestari, Tikar Buruk dan Bidadari.