MENU
 

PakDin

Seni pembuatan keris dan sarung ini diusahakan oleh Encik Abdul Wahab Bin Hassan atau dikenali sebagai Pak Din Komando. Galeri ini terletak di Kampung Bagan Baru, Selama. Beliau juga mempunyai pelbagai koleksi barangan antik. Antara koleksi yang dimiliki beliau adalah kayu surian batu, keris-keris lama, gobek api lama, kereta dan motor antik, gramophone piring hitam, pedang, senjata dan pelbagai barangan antik lain. 

Seni pembuatan keris dan sarung juga merupakan warisan turun temurun daripada keluarga Encik Abdul Wahad sendiri. Beliau merupakan seorang bekas komando. Selepas menamatkan perkhidmatan sebagai tentera, beliau melalukan kerja-kerja kampung seperti bercucuk tanam dan menternak haiwan.

Pak Din juga telah membuat kajian berkenaan kayu surian yang mengambil masa selama 5 tahun. Hasil kajian tersebut membolehkan Pak Din memperkenalkan kayu surian ini secara eksklusif. Antara tempat yang sesuai untuk menanam pokok Surian Batu ini ialah di kawasan Larut Taiping kerana suhu di kawasan tersebut sesuai untuk tanaman ini. Pokok Surian Batu ini juga tumbuh di kawasan-kawasan seperti tepi sungai dan kawasan yang bergunung-ganang. 

Selain itu, Pak Din mempunyai lebih 100 koleksi keris yang dipamerkan di galerinya. Pembuatan keris dan sarung dihasilkan di bengkel yang diberi nama Bengkel Surian. Beliau juga menerima tempahan bagi ukiran sarung senjata Melayu tradisional seperti golok, keris, pedang dan lain-lain.

Related Links